משק המים בישראל מנוהל בקפידה מאחר והמדינה חצי מדברית ונדרשים פתרונות מתקדמים לאספקת מי שתייה למשקי הבית. העולם מתייבש במהירות כתוצאה מנזקי ההתחממות הגלובלית וכבר היום יש מדינות רבות בהן התושבים אינם זוכים למים טריים וראויים לשתייה. על פי דוח עדכני שארגון האו"ם פרסם לאחרונה עולה כי למעלה ממיליארד אנשים בעולם סובלים מהיעדר גישה למים ראויים לשתייה, והתחזית לעתיד עגומה.
בישראל המצב שונה בגלל ניהול מקצועי של מקורות המים. אספקת המים לבתים ולבנייני המגורים מבוססת על מים הנשאבים מאקוויפר החוף וההר, מי תהום, מים עיליים (כנרת, נחלים וכו'), ומתקני התפלת מי ים. מי הברז בישראל ראויים לשתייה ועוברים בדיקות קפדניות בתדירות גבוהה, גם במשרד הבריאות טוענים כי אין חשש בריאותי לשתות את מי הברז, אך הציבור מעדיף לשמור על בריאותו ולהימנע מסיכונים. לכן, רוב אספקת המים בבית מבוססת על מתקני שונים לטיהור ולסינון מי הברז, ברי ים ובקבוקי מים מינרליים.
מהן האפשרויות לאספקת מים שוטפת בבית?
המים נחוצים לגוף האדם, הם מהווים כ-60% מהגוף ויש להם תפקידים חשובים כמו ויסות טמפרטורה, הפרשת רעלים ופסולת באמצעות מנגנון ההזעה, הובלת חומרים הנחוצים לתאי הגוף, שמירה על לחות העור ועוד. אדם ממוצע צריך לשתות בין 8 ל-10 כוסות מים ביום (הכמות משתנה לפי גיל, מין, אורח חיים ועוד), ואם הוא מבצע פעילות גופנית עליו לשתות יותר מים כדי לשמור את מאזן הנוזלים בגופו.
כדי לשתות בבית מים צלולים, איכותיים, טעימים ובריאים עלינו לבחור את הדרך המתאימה ביותר עבורנו לאספקת מים שוטפת. האפשרויות הקיימות הן:
בקבוקי מים – יש עדיין אנשים המעדיפים לרכוש שישיות של בקבוקי מים מינרלים בסופרים, במכולות השכונתיות, בתחנות הדלק וכו'. המים המינרליים הנמכרים בארץ נחשבים לאיכותיים, הם עוברים בדיקות קפדניות ויש בהם מינרלים החשובים לגופנו. עם זאת, כדי לדאוג לאספקת מים רציפה עלינו לסחוב לא מעט שישיות מים, זו הוצאה כספית לא מבוטלת וגם המשקל של הבקבוקים מקשה על רבים לסחוב אותם. בנוסף, בקבוקי המים מזהמים את הסביבה, ועלינו לדאוג למחזר אותם.
מטהר מים ביתי – יש מגוון מטהרי מים לבית, למשל קנקן רב שימושי עם פילטר ייעודי לסינון המים ולהשמדת חיידקים. כמו כן, יש מערכות לטיהור מי הברז, החל ממערכות יחסית פשוטות אותן ניתן להתקין מתחת לכיור המטבח ועד מערכות מורכבות יותר המחייבות התקנה על צינור המים הראשי המוביל את המים לברזים בנכס. מתקנים ביתיים לטיהור המים נחשבים לרוב לאיכותיים אך הם דורשים תחזוקה שוטפת ויש להחליף סננים אחת לכמה חודשים. אם בוחרים מערכת המבוססת על אוסמוזה הפוכה, מים רבים מבוזבזים ויש להוסיף מינרלים מאחר והממברנה מסלקת את המינרלים מהמים.
בר מים ביתי – הפתרון הנוח והמשתלם ביותר לאספקת מים שוטפת ורציפה בבית או בדירה הוא ללא ספק בר מים. יש מגוון דגמים של ברי מים, כדאי להתמקד במכשירים המיוצרים ומשווקים על ידי חברה מוכרת, מובילה ואמינה. מתקן מים מתאים לכל מטבח, ניתן להציב אותו על השיש ויש שלל עיצובים לבחירה. קל לתפעל את ברי המים, הם מספקים מים חמים, רותחים וקרים, ובלחיצת כפתור פשוטה אפשר למלא כוס, בקבוק או סיר (בהתאם לדגם הבר). יש להקפיד על תחזוקה שוטפת על פי הוראות היצרן כדי להבטיח מים איכותיים וראויים לשתייה, ולרוב אחת לחצי שנה יש להחליף את הפילטרים ואת הנורה האולטרה סגולית מחליפים פעם בשנה.
לסיכום, עלינו לבחור את האמצעי המתאים לנו ביותר כדי להבטיח אספקת מים ראויים לשתייה לכל בני המשפחה. הפתרון המועדף על ידי רוב הצרכנים הוא להזמין בר מים מעוצב, עם או בלי ברז סודה.