ברמה החוקית, לשון הרע היא כל התבטאות, בין אם בכתב או בע"פ, שפורסמה או נאמרה ברבים, ומטרתה מראש הייתה להשפיל אדם או מוסד כלשהו, לפגוע בשמו הטוב, ולפגוע. בישראל ישנו חוק לשון הרע, והוצאת דיבה, וכל התבטאות מסוג זה ניתנת למבחן ברמה המשפטית כעבירה פלילית לכל דבר ועניין.
אם נתקלתם בתופעה של לשון הרע, נפגעתם מהתבטאות כלשהו בפני ציבור זה או אחר, התבטאות שכל תכליתה היא לפגוע בשמכם הטוב, הרי שנעשתה עבירה פלילית בכדי לפגוע בכם, ומוטב להבין כיצד לפעול במסגרת החוק כדי להשיב מלחמה ולקבל את הפיצוי הראוי.
חשוב לדעת על לשון הרע:
חוק לשון הרע מפרט מספר סעיפים, ולפניכם חלק מהתמצית הרעיונית של החוק –
- הגדרה חוקית – כפי שכבר קראתם, בעצם כל התבטאות ברבים שנועדה לפגוע ולבזות. זה יכול להיות בנושא דתו של האדם, מינו, גזעו, צבע עורו, העדפותיו המיניות, גילו של האדם וכל דבר אחר שיכול לפגוע בו.
- מול ציבור – חשוב להבין שהתבטאות יכולה להיות לשון הרע רק אם נועדה לפגוע, ורק אם היא נאמרה או בוטאה בציבור, בפומבי, ולא רק בפני הנפגע שנעלב או מבוזה.
- ענישה בישראל על ביטויים אלו – חוק לשון הרע קובע כי מדובר בעבירה פלילית שדינה מאסר של 12 חודשים בכלא.
- פיצוי כספי – במידה וסבלתם מלשון הרע אתם יכולים לתבוע גם תביעה אזרחית (במקביל לתביעה הפלילית) ולדרוש פיצוי, וללא הוכחת נזק.
אז כיצד לפעול?
במידה ונפגעתם מלשון הרע דרך הפעולה המיידית היא תיעוד. חובה שיהיה לכם תיעוד כמה שיותר מקיף ומלא, ואם אפשר עדויות של אנשים ששמעו והיו עדים להתבטאות, זה יעזור בתביעה. תיכף ומיד עליכם לפנות לעורך דין המתמחה בתחום משפטי זה, והוא ידריך אתכם כיצד לפעול ומה עליכם לעשות בכדי להתקדם לעבר מיצוי הדין במלוא חומרתו עם העבריין.
האתגר המשפטי אותו יאלץ לפצח עורך הדין שלכם הוא גדול, שכן הגבול בין לשון הרע לבין חופש הביטוי לעיתים לא לגמרי ברור, ומתוקף תפקידו למצוא את השביל האופטימלי בכדי לשכנע את בית המשפט כי הצדק איתכם, וכי סבלתם מלשון הרע.