גופנו מזדקן עם השנים והעצמות והחוליות שפעם היו גמישות וחזקות נהפכות עם הזמן לחשופות לשחיקה ופגיעה קשות יותר מבעבר. מטופלים רבים במרפאתנו סובלים מתמט חוליה בעמוד השדרה. במה מדובר. למה היא מתרחשת, מהם הפתרונות המוצעים לטיפול במצב ואיך מחלימים מניתוח תיקון תמט בחוליה?
מה זה תמט חוליה?
תמט החוליות, הוא מצב המתרחש בדרך כלל כאשר העצמות מוחלשות על ידי סרטן, אוסטיאופורוזייס או ניתוח קשה היכול להזיק לשורשי העצבים. כאשר העצמות חלשות, די בפעילות יומיומית כדי לגרום לשברים. תמט הוא שבר של החוליה שמאבדת מגובהה או מקבלת צורת טרפז במקום את צורת הקוביה הרגילה. אם נוצרו מספר שברים בעמוד השדרה, הדבר עלול להוביל לקריסה של אחת החוליות, מצב המכונה "שבר דחיסה" בעמוד השדרה. שברי דחיסה עלולים לעוות את צורתו של עמוד השדרה ולהחליש אותו, וזאת הסיבה שגורמת לאנשים מבוגרים להיראות נמוכים יותר – שברי דחיסה בגב גורמים לעיוות של עמוד השדרה וליציבה כפופה יותר.
שברים מסוג זה לרוב מלווים בכאב ובזמן החלמה ארוך במיוחד בעקבות מחלת דלדול עצם הנלווית. כמו כן, תמט חוליה בעמוד השדרה עלולה לגרום לבעיות נשימה, הפרעות בתפקוד הריאות ואפילו מוות מוקדם. במקרים בהם השבר איננו נרפא החולים ימשיכו לסבול מכאבים ופעמים רבות ייעזרו במשככי כאבים על מנת להקל על הסבל.

מדוע תמט חוליה מתרחשת?
תמט של חוליה נגרם במקרים רבים על ידי שברים אוסטיאופורוזיים של חוליות, חלקם מתגלים באקראי. עם זאת, חשוב לשלול סיבות אחרות כגון תהליכים גידוליים, טראומה או זיהום לפני שמתחילים טיפול.
אילו סוגים של תמט חוליה קיימים?
חשוב להבין כי מצב של תמט חוליה הוא למעשה תזוזה של חוליה בגב ממקומה הטבעי, בין אם למעלה או למטה. בתוך זאת, ישנו מצב של תמט חוליה גבי המשפיע ישירות על הגב אך עלולים להקרין גם על אזורים אחרים בגוף, כמו למשל הירכיים והזרועות. כמו כן ישנו מצב שנקרא אנטרוליסטיזיס – מצב בו חוליה מחליקה אחורה או קדימה לעומת חוליה תחתונה. המצב גורם לעיוות של עמוד השדרה שעלול לגרום להיצרות של תעלת השדרה או לחץ על שורשי העצבים היוצאים (היצרות פורמינלית).
גלישה אחורית של חוליה אחת על אחרת נקראת רטרוליסטיזיס. דרגת הגלישה ברטרוליסטיזיס מדורגת בסולם מ- 1 ועד 4 כאשר 1 היא גלישה מתונה (פחות מ25% מהמנח המקורי) ואילו דרגה 4 מסמלת גלישה חמורה ביותר (מעל 75%).

איך מאבחנים ומטפלים בתמט חוליה?
הבעיה מאובחנת על ידי צילום רנטגן רגיל של עמוד השדרה ומואופיין על ידי איבוד גובה של החוליה. הטיפול בתמט בחוליות עמוד השדרה כולל שימוש במשככי כאבים, לבישת סד חיצוני הנועד להגביל את התנועה של חוליות שבורות ממש כפי ששמים גבס על יד שבורה. הסד שומר על עמוד השדרה ומונע כיפוף שלו, מפחית לחץ מהחוליות הפגועות ומאפשר להן להחלים.
כמו כן, הוא שומר על הגב ומונע קריסה נוספת של עצם. במקרה של תמט חוליה מומלץ גם על מנוחה במיטה שעשויה להקל על כאב אקוטי, אולם חוסר פעילות מוחלט עלול להוביל לאובדן עצם נוסף ולהחמרה של האוסטיאופורוזיס, על כן מומלץ לנוח מספר ימים אך לחזור במהירות האפשרית לפעילות מתונה תחת פיקוח.
ככל שהשבר חמור יותר כך יעלה הצורך בהתערבות ניתוחית. ניתוח לתיקון תמט חולייתי נמשך בין שעה לשלוש שעות, ומשך האשפוז הוא לרוב בין יומיים לשלושה. כ-60-90% מהמטופלים במרפאתנו ירגישו הקלה ניכרת בתסמינים בתוך כמה שבועות, כגון הפחתת כאבי הגב, שיפור בתנועתיות, בניידות ובאיכות החיים. בימים הראשונים לאחר הניתוח מומלץ מאוד לנוח במיטה ככל הניתן ולנסות להחזיר את התנועתיות בהדרגה ככל שהימים עוברים.

ישנה אופציה של טיפול פיזיותרפיה מעמיק ופרטני. הטיפול יינתן על ידי פיזיותרפיסט שמתמחה בעמוד השדרה ובעל הסמכה ממשרד הבריאות. במקרה של שבר ללא פגיעה עצבית וללא התערבות ניתוחית הטיפול ייעשה רק לאחר חיבור מלא של השבר. תחילה הפיזיותרפיסט יבצע בדיקה קלינית שתכלול בדיקת טווחי תנועה, בדיקת כוח שרירים, בדיקת נוקשות תוך מפרקית ובדיקת רקמות סובבות שבר. בשבר של החוליות שכלל התערבות ניתוחית יש להמתין עד להמלצת המנתח לטיפול פיזיותרפיה.
צוות המטפלים שלנו מתמחה בטיפול בבעיות גב, כאבי גב, פריצות דיסק, בלטי דיסק ותמט חוליות. מאות מטופלים שטופלו במרפאתנו החלימו וביטלו את התור של הניתוח וחזרו לחיים רגילים באמצעות טיפולי פיזיותרפיה לגב, בהתאמה אישית מלאה.