כולנו מכירים את טקס ברית המילה, ואפילו חילונים גמורים שאינם מקפידים על קיום מצוות כאלה ואחרות נוהגים באחוזים גבוהים למול את בניהם. טקס ברית יצחק הוא אירוע פחות מוכר, אבל למי שרוצה להבטיח את שלום האוצר היקר לו, הרך הנולד, כדאי להתוודע גם אליו.
מהי מהות הטקס?
מהות הטקס – שנקרא גם בשמות נוספים ובהם ליל הזוהר, וואכנאכט או עקד אל-יאס, וגם תיקון אליהו – היא לספק הגנה מלאה ואפילו מעבר לכך לרך הנולד.
בפרט מומלץ לקיים את הטקס כשישנו חשש לפגיעה של כוחות אפלים בתינוק לקראת טקס המילה. הטקס כולל תפילות, ברכות, קריאה בתורה והשמעת פסוקים נבחרים, קריאה בספר ספציפי לאירוע זה (שכולל סיפורים ומדרשים רלוונטיים) וכן הדלקת נרות שעל-פי האמונה תורמת להגנה היתרה שהתינוק זקוק לה.
כמו כן נערכת סעודה ובאופן כללי מומלץ להרבות בשירה ובשמחה. כדאי לדעת שהמנהג מוזכר במסכת סנהדרין שהיא המסכת הרביעית בסדר נזיקין ושעוסקת בין השאר גם בדיני נפשות, בן סורר ומורה ועוד.
מתי עורכים טקס זה?
מועד קיומו של טקס ברית יצחק הוא בלילה שלפני ברית המילה, כלומר כשהתינוק שרוצים להגן עליו מפני כוחות השחור הוא בן שבוע ימים בדיוק. הטקס נערך בלילה, ומכאן גם הכינוי ליל שימורים (או וואכנאכן ביידיש). המקום שבו ייערכו התפילות המיוחדות ויושמעו דברי תורה הוא בית המשפחה, חובה להקפיד על קיומו של מניין ועוד מסורת מקובלת היא לכבד ילדים שנמצאים במקום בממתקים שונים.
עוד מרכיב מרכזי הוא קריאה משותפת של פסוק ט"ז של פרק מ"ח בספר בראשית: "המלאך הגואל אותי מכל רע יברך את הנערים".
מקור השם ברית יצחק
מקור השם ברית יצחק הוא כמובן ביצחק אבינו. יצחק, בנו של אברהם, הוא למעשה האדם הראשון שנימול בגיל 8 ימים (כך על-פי התנ"ך כמובן) שכן אברהם אבינו, שעבר את המילה כדי לסמל את הברית עם אלוהים, עשה זאת בגיל מבוגר יותר. בהתאם אותה הגנה שמספק הטקס סופקה לראשונה ליצחק, ומי שבוחר לעבור את הטקס כיום מציין גם את האירוע ההוא ואת הברית עם יצחק.